Turkunnskap

I utgangpunktet trengs det lite forkunnskap for å ha glede av å være ute i naturen, men vår erfaring er at økt turkunnskap gir økt turglede. Hvor mye kunnskap du trenger avhenger helt av hva slags tur du har tenkt deg ut på, men start i det små og opparbeid deg egne erfaringer. Ingen barn på tur oppfører seg likt og det er ikke bare å lese seg fram til turkunnskap, den må tilegnes sammen med familien. Hovedmålet er jo å skape turglede hos barna og den kan fort bli borte hvis dere havner i en situasjon hvor dere er våte, kalde eller i verste fall i fare.  

Noen av det viktigste er å ha litt kunnskap om er utstyrbekledning og mat på tur. Derfor har vi egne sider om dette. Under kommer noen andre emner vi mener er viktige å kunne noe om.  

Sikkerhet på tur

Alle foreldres mareritt er å komme i en situasjon hvor man ikke har kontroll på seg og sine. Derfor er sikkerhet på tur det viktigste uansett hvor turen går. Ha respekt for naturen og ta hensyn til vær og familiens forutsetninger. Stol ikke blindt på elektroniske hjelpemidler og diverse utstyr. Press ikke deres egnes grenser i jakten på det perfekte Facebook innlegget. Husk fjellvettreglen nr 8: Vend i tide. Det er ingen skam å snu. Fjellvettreglene er alltid gode å ha i bakhodet når man skal planlegge og gjennomføre en trygg tur. 

I forhold til naturfarevarsler som f.eks skred så gir Varsom.no en flott oversikt. På denne siden vil du også finne mye bra informasjon om sikkerhet på is. 

Med tanke på sikkerhet er litt grunnleggende kunnskap om førstehjelp alltid nyttig. Ha alltid med førstehjelpsutstyr, uansett om du bare skal på en kort tur. 

Gode sider om førstehjelp: 

Hvordan fyre bål?

Noe av det hyggeligste du kan gjøre på tur, men også kunnskap som kan være livsviktig i en nødsituasjon, er å fyre bål.  Alle kan klare å fyre et bål, men her kommer noen viktig ting å huske på ved trygg bålbrenning:  

La opptenning av bålet bli en viktig del av turen og la barna gjøre det meste av jobben. Vi har hatt utrolig mye glede av bål på tur og en av våre barn har blitt rene eksperten på å fyre bål. Glem Monsen og å få fyr med en fyrstikk i starten. Ta med opptenningsposer og vedstokker hjemmefra. Når dere har fått erfaring, kan dere starte med å sanke ved og never underveis på turen. Vi har på våre turer brukt mest såkalte pagodebål. Først å fremst fordi det er enkelt å bygge (samt lære til barna), enkelt å fyre opp og fungerer bra både sommer som vinter. For informasjon om pagodebål og andre tips om hvordan fyre bål se følgende websider: 

https://www.speidersport.no/baltyper/

https://kmspeider.no/ressurser/bal-article11207-3902.html

Kart og kompass

Det finnes i dag en rekke teknologiske duppeditter du kan bruke til navigasjon, men litt kunnskap om kart og kompass er uansett nødvendig. Samtidig er det dumt å stole 100 % på teknologien. Hvis du ønsker å lære hvordan du finner kompasskurs har Kartverket en fin side: https://www.kartverket.no/Kart/Slik-finner-du-kompasskursen/

Utvalget i elektroniske kart blir bare bedre og bedre, og selv bruker vi mye appen til www.norgeskart.no når vi er på dagsturer. Hvis dere skal ut på lengere turer, anbefaler vi å kjøpe inn papirkart. Et papirkart er også mye enklere å bruke når man skal planlegge turen, noe også barna vil finne mye glede i. Innkjøp av mange kart kan bli dyrt, men mulighet for å skrive ut kart fra www.norgeskart.no

Forøvrig er det også mulig å navigere etter sola. En god huskeregel er at sola står ca i øst kl. 0600, sør kl 1200, vest kl. 1800 og nord kl. 2400. 

Pakking av sekken 

Det er i utgangspunktet ingen kunst å pakke sekken, men noen ting bør man tenke på: 

Her finner du mer informasjon om pakking av tursekken

Knopper og stikk

Litt grunnleggende kunnskap om knuter blir aldri feil og vil alltid være noe du får bruk for når du er på tur. Det finnes massesvis av knuter man kan lære seg, men anbefaler å finne sine "favoritter" som man repeterer flere ganger til de sitter. For barna er det å forsøke seg på diverse knuter en morsom aktivitet ved pauser eller rundt bålet på en overnattingstur. 

Her er en bra oversikt over knopper og stikk: http://knots3d.com/knots/no_no/ALL

Her er en oversikt over 10 knuter du bør kunne:
https://www.utemagasinet.no/uteskole/10-knuter-du-boer-kunne